Hoe werk ik als homeopaat?

Als homeopaat kijk ik anders naar de mens dan bij de reguliere geneeskunde wordt gedaan. Menigeen is gewend om naar de dokter te gaan. Hier wordt er naar onze klacht geluisterd en gekeken. Eventueel worden we doorgestuurd naar een specialist op 1 bepaald vlak. Bijvoorbeeld een cardioloog voor ons hart, een kno-arts voor de neus/keel/oren enz.
Daarnaast krijg je vaak medicijnen waarmee de uiting van een probleem wordt onderdrukt, zodat je het niet meer voelt.

Homeopathie werkt anders; ik start met het totaal beeld van de mens. Ik deel de mens niet op in stukjes, maar probeer een totaalbeeld van de persoon te krijgen die voor mij zit. Ik tracht daarin oordelingsvrij te zijn. Iedere gebeurtenis van een persoon of persoonlijk trekje, is voor mij een aanwijzing voor een middel. Tijdens het eerste gesprek neem ik mee wat iemand zijn klachten zijn, maar ik kijk ook verder. Ik wil weten wat het karakter van iemand is, of je angsten hebt en hoe je leven tot nu toe is gegaan. Welke dingen heb je meegemaakt en hoe ben je daarmee omgegaan? Al deze informatie geeft mij een idee wat voor type mens jij bent en de combinatie bij elkaar leidt tot 1 middel keuze.

Middel keuze

Er zijn ongeveer 1500 verschillende homeopathische middelen. Mijn doel is 1 middel te kiezen dat bij jou past. De kracht die in dit middel zit, is de kracht die jij ook in jezelf hebt. Alleen is die momenteel geblokkeerd, waardoor je klachten hebt gekregen. Om dus het juiste middel te kiezen, is het voor mij belangrijk zoveel mogelijk over jou te weten te komen.
Bij het kiezen van een middel spelen natuurlijk de klachten die je hebt een rol, maar daarnaast ben je ook een bepaald type mens. Je hebt een verleden en daarin heb je keuzes gemaakt, zoals je opleiding en je werk en waarschijnlijk nog een heleboel andere dingen. Deze keuzes helpen mij een inzicht te geven in het type mens dat jij bent. Een voorbeeld hiervan is het volgende: ben jij meer een type dat overal spontaan instapt en wel ziet waar het schip strand of ben jij juist het type wat eerst alle opties naast elkaar zet, voordat je een beslissing neemt. Om hier dus een totaal beeld van te krijgen, ga ik je biografie uitvragen. Dan heb ik een compleet beeld en ga ik op zoek naar 1 middel. Je krijgt dit middel en dit is werkzaam tussen de 6 en 12 weken.

Biografie

Ik werk vanuit de antroposofische gedachte die Rudolf Steiner heeft neergezet. Dit houdt in dat tijdens het consult ik de biografie uitvraag. Ik houd hiermee rekening met de ritmes van de jaren. Daarnaast maak ik gebruik van de visie dat de mens bestaat uit een fysiek lichaam, een levens (ether) lichaam, een astraal lichaam en een IK. Wanneer daar interesse in is, zal ik tijdens het consult dit met behulp van voorbeelden uitleggen.

Een andere gedachte binnen de antroposofie is dat een ziekte komt met een reden. Vanuit het onderzoeken naar de reden kan ook het proces van genezing gestart worden. Deze gedachtegang neem ik ook mee tijdens het consult.