Wat is klassieke Homeopathie?


Klassieke homeopathie houdt in dat je jouw eigen zelf herstellend vermogen sterker maakt. Ik kan dit het beste duiden met een voorbeeld. Wanneer jij jezelf in de vingers snijdt, ontstaat er een wond, eventueel met bloed. Door het plakken van een pleister en een aantal dagen geduld sluit de wond, het korstje valt eraf en je ziet er niets meer van terug. Jouw eigen lichaam heeft zichzelf genezen. En dat vinden we heel normaal.


Wanneer we klachten hebben die langere tijd bestaan, zijn we een stukje van onze capaciteit kwijt om zelf op te lossen. We hebben een blokkade. Er zijn tal van mogelijkheden om de fysieke, psychische en emotionele pijnpunten aan te pakken; verandering van voeding, fysiotherapie, psychologie, osteopathie, shiatsu, ademtherapie, geboorte in kaart, paardencoaching, bokstraining en dergelijke. Ook homeopathie is een krachtige geneeswijze om je eigen geneeskracht weer terug te vinden. Want iedereen wil toch klachtenvrij en vol energie je dagelijkse ding kunnen doen?

Hoe werkt klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie is op zoek naar één specifiek middel wat op het moment van komst in de praktijk het best passende is. Het middel werkt op je hele gesteldheid, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Hierdoor wordt alles tegelijk aangepakt. Je kunt het zien als het opheffen van een blokkade, waarbij alles weer gaat stromen en de achtergebleven ‘rommel’ wordt opgeruimd. Het middel neem je 1 maal in en het werkt vervolgens 6 tot 12 weken lang door. Dit is per persoon, per klacht en per vraag verschillend. 

Geschiedenis

Samuel Hahnemann is een Duitse arts en chemicus en de grondlegger van de Homeopathie. Hij leefde tussen 1755 en 1843. Uit onvrede van de resultaten die hij zag als arts, heeft hij vanuit zijn chemische achtergrond gezocht naar andere mogelijkheden. Hij heeft ontdekt dat wanneer je als gezond mens een homeopatisch middel inneemt en blijft herhalen, dat er specifieke klachten ontstaan. Dit noemt men de middelproef. Wanneer je vervolgens als ziek mens deze specifieke klachten hebt en je neemt het bewuste middel, dan genees je van deze klachten. De kracht zit in de natuur, waarbij de mens tijdens ziekte net een sterkere kracht nodig heeft dan de ziekte zelf. Hierdoor is dosering een belangrijke keuze binnen het vak. Een kleine krachtsverhoging dan de ziekte die er is, is voldoende voor een volledige genezing.
Sinds het ontdekken van deze geneeswijze is er niets veranderd. De middelen die in de tijd van Hahnemann ontdekt zijn, werken nog steeds op dezelfde klachten. Er is dus in 200 jaar geen verandering geweest van deze geneeswijze. Wél zijn er door de tijd heen ontdekkingen gedaan dat een middel op nog meer aandoeningen werkt, dan waar het 200 jaar geleden voor ontdekt was. Dus de uitbreiding van deze geneeswijze is er weldegelijk. Maar de basis is nog net zo accuraat als 200 jaar terug.

Ontstoren

De tijd is enorm veranderd. Het gebruik van chemische (farmaceutische) medicatie, vaccinatie en blootstelling aan straling was in de tijd van Hahnemann nog niet van toepassing. De afgelopen decennia zijn er diverse homeopaten gaan onderzoeken wat de belasting van deze stoffen is op het menselijk systeem. George Vithoulkas heeft geconstateerd dat ieder mens een limiet heeft als het om niet eigen stoffen gaat (medicatie). Het systeem is dan zo overbelast dat de klachten voortkomen uit een overdoses van de medicatie, vaccinatie of blootstelling aan straling (overigens was Hahnemann hier ook al van overtuigd met de weinige chemische medicatie die er toen al waren).
De Nederlander Tinus Smits heeft hier heel veel onderzoek naar gedaan en is gestart met het bekende “ontstoren”. Hij heeft van iedere chemische medicatie (denk hierbij aan DKTP vaccinatie, antibiotica, anticonceptiepil, oxytocine en alle andere soorten die je kunt vinden in de farmaceutische industrie) de stof gebruikt en er een homeopathisch middel van gemaakt.
Hij heeft door dit onderzoek een methode ontdekt om de chemische belasting van je systeem af te halen. Deze methode is later door andere homeopathen verfijnd en aangepast. Er zijn diverse boeken van zowel Tinus Smits als Arjen Pasma over dit onderwerp geschreven. Zeer toegankelijk om te lezen en ook als leek te begrijpen.
Ook ik maak gebruik van de middelen om te ontstoren wanneer ik zie dat dit de best passende weg is om de klachten om te draaien.

Kortom; homeopathie is een geneeswijze die al lange tijd bestaat en nog steeds in beweging is en zijn resultaten behaald op de individuele mens. Want ieder mens is uniek en verdient een unieke aanpak.

Wat is een homeopatisch middel?

Homeopatiseren wil zeggen verdunnen in water. Water is de grootste bron van al het leven en bezit enorm veel kracht. Regulier zijn we gewend dat hoe hoger de  dosering, hoe sterker de medicatie. Homeopathie werkt precies andersom. Hoe sterker de verdunning, hoe sterker de werking. De verdunning gaat zo ver dat het microscopisch niet meer te onderscheiden is. Toch blijkt de werking dan juist sterker te worden. Dan komen we bij de term energie. Waarbij Hahnemann een prachtig voorbeeld geeft over een magneet en het stuk ijzer dat naar de magneet toegetrokken wordt. Niemand zie met het blote oog welk spanningsveld er is. Maar we weten allemaal dat het ijzer naar de magneet gaat. Dat is energie. En met die “onzichtbare” energie hebben we continue te maken. Het “zichtbaar maken” van deze energie is de taak waar we als mensheid op dit moment voor staan.

Waar is een middel van gemaakt?

Een middel kan gemaakt zijn van een bloem of plant (pulsatilla), een mineraal (sulphur), een dier (Apis) of zelfs een ziekte van de mens (TBC). Deze laatste worden ook wel nosodes genoemd.
Het maken van een middel gebeurt (inmiddels) machinaal. Hierbij een voorbeeld hoe dit wordt toegepast:
1 deel plant wordt vemengd met 99 delen water. Vervolgens wordt dit systematisch geschud. Daarna wordt het water weggegooid en blijft er 1 deel weer over. Hier komen weer 99 delen water bij en het schudden begint opnieuw. Op deze manier ontstaan er verschillende doseringen (ookwel potenties genoemd). Afhankelijk van de klacht, de leeftijd, geslacht en gevoeligheid wordt de dosering / potentie bepaald.
Binnen de homeopathie zijn er verschillene richtingen en verschillende werkwijzes om tot een verdunning te komen. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, neem dan contact met mij op.
Alle middelen komen uiteindelijk uit de natuur. De kracht achter de natuur is de energie waardoor jij zelf je eigen genezing inzet.

Middelen die gemaakt zijn voor het ontstoren van de chemische belasting zijn gemaakt van middelen die niet uit de natuur komen. Deze middelen zijn gemaakt van de medicatie zelf. Je zou dit “niet levende materie” kunnen noemen. Door deze materie te vermengen met water (levende stof) en te potentiëren (verdunnen en systematisch schudden) ontstaat er een krachtenveld. Dit krachtenveld kan de belasting van jouw systeem afhalen en daarmee je klachten opheffen. Deze middelen werken anders dan de “gewone” homeopathische middelen. Je zoekt nu juist de reactie op ipv dat je de reactie opheft. Voor meer informatie, neem gerust met mij contact op.

Kinderen en volwassenen

Voor de werking van het homeopatische middel is er geen verschil voor een volwassen mens of een kind. Het verschil is vooral de dosering. Daarnaast zijn kinderen vaak met 1 middel al van hun klachten af. Daar waar volwassenen soms toch een langere weg nodig hebben om klachtenvrij te worden. Zij hebben tenslotte al een langere tijd hier op aarde de belasting opgebouwd.

Hoe werk ik als homeopaat ?

Lees hierover meer op de volgende pagina. Ik vertel je wat ik voor jou kan betekenen en waarvoor je bij mij terecht kan.

Afspraak maken?

 

Wil je graag een afspraak maken of heb je behoefte aan meer informatie, neem telefonisch contact met me op of door middel van het contactformulier.