Wat is klassieke Homeopathie?


Klassieke homeopathie houdt in dat je jouw eigen zelf herstellend vermogen sterker maakt. Ik kan dit het beste duiden met een voorbeeld. Wanneer jij jezelf in de vingers snijdt, ontstaat er een wond, eventueel met bloed. Door het plakken van een pleister en een aantal dagen geduld sluit de wond, het korstje valt eraf en je ziet er niets meer van terug. Jouw eigen lichaam heeft zichzelf genezen. En dat vinden we heel normaal.


Wanneer we klachten hebben die langere tijd bestaan, vergeten we dat we dat onze capaciteit om zelf op te lossen. We hebben een blokkade. Er zijn tal van mogelijkheden om de fysieke, psychische en emotionele pijnpunten aan te pakken; verandering van voeding, fysiotherapie, psychologie, osteopathie, shiatsu, ademtherapie, geboorte in kaart, paardencoaching, bokstraining en dergelijke. Ook homeopathie is een goede geneeswijze om je eigen geneeskracht weer terug te vinden. Want iedereen wil toch klachtenvrij en vol energie je dagelijkse ding kunnen doen?

Hoe werkt klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie is op zoek naar één specifiek middel wat op het moment van komst in de praktijk van toepassing is. Het middel werkt op je hele gesteldheid, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Hierdoor wordt alles tegelijk aangepakt. Je kunt het zien als het opheffen van een blokkade, waarbij alles weer gaat stromen en de achtergebleven ‘rommel’ wordt opgeruimd. Het middel neem je 1 maal in en het werkt vervolgens 6 tot 12 weken lang door.

Geschiedenis

Samuel Hahnemann is een Duitse arts en de grondlegger van de Homeopathie. Hij leefde tussen 1755 en 1843. Hij heeft ontdekt dat wanneer je als gezond mens een homeopatisch middel inneemt en blijft herhalen, dat er specifieke klachten ontstaan. Dit noemt men de middelproef. Wanneer je vervolgens als ziek mens deze specifieke klachten hebt en je neemt het bewuste middel, dan genees je van deze klachten. De kracht zit in de natuur, waarbij de mens tijdens ziekte net een sterkere kracht nodig heeft dan de ziekte zelf. Hierdoor is dosering een belangrijke keuze binnen het vak. Een kleine krachtsverhoging dat de ziekte die er is, is voldoende voor een volledige genezing.
Sinds het ontdekken van deze geneeswijze is er niets veranderd. De middelen die in de tijd van Hahnemann ontdekt zijn, werken nog steeds op dezelfde klachten. Er is dus in 200 jaar geen verandering geweest van deze geneeswijze. Wél zijn er door de tijd heen ontdekkingen gedaan dat een middel op nog meer aandoeningen werkt, dan waar het 200 jaar geleden voor ontdekt was. Dus de uitbreiding van deze geneeswijze is er weldegelijk. Maar de basis is nog net zo accuraat als 200 jaar terug.

Kortom; een geneeswijze die al lange tijd bestaat en zijn resultaten behaald op de individuele mens. Want ieder mens is uniek en verdient een unieke aanpak.

Wat is een homeopatisch middel?

Homeopatisch betekent verdunnen. Regulier zijn we gewend dat hoe hoger de  dosering, hoe sterker de medicatie. Homeopathie werkt precies andersom. Hoe sterker de verdunning, hoe sterker de werking. De verdunning gaat zo ver dat het microscopisch niet meer te onderscheiden is. Toch blijkt de werking dan juist sterker te worden. Dan komen we bij de term energie. Waarbij Hahnemann een prachtig voorbeeld geeft over een magneet en het stuk ijzer dat naar de magneet toegetrokken wordt. Niemand zie met het blote oog welk spanningsveld er is. Maar we weten allemaal dat het ijzer naar de magneet gaat. Dat is energie. En met die “onzichtbare” energie hebben we continue te maken. Het “zichtbaar maken” van deze energie is de taak waar we als mensheid op dit moment voor staan.

Waar is een middel van gemaakt?

Een middel kan gemaakt zijn van een bloem of plant (pulsatilla), een mineraal (sulphur), een dier (Apis) of zelfs een ziekte van de mens (TBC). Deze laatste worden ook wel nosodes genoemd.
Het maken van een middel gebeurt machinaal. Hierbij een voorbeeld hoe dit wordt toegepast:
1 deel plant wordt vemengd met 99 delen water. Vervolgens wordt dit systematisch geschud. Daarna wordt het water weggegooid en blijft er 1 deel weer over. Hier komen weer 99 delen water bij en het schudden begint opnieuw. Op deze manier ontstaan er verschillende doseringen. Afhankelijk van de klacht, de leeftijd, geslacht en gevoeligheid wordt de dosering bepaald.
Binnen de homeopathie zijn er verschillene richtingen en verschillende werkwijzes om tot een verdunning te komen. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, neem dan contact met mij op.
Alle middelen komen uiteindelijk uit de natuur. De kracht achter de natuur is de energie waardoor jij zelf je eigen genezing inzet.

Kinderen en volwassenen

Voor de werking van het homeopatische middel is er geen verschil voor een volwassen mens of een kind. Het verschil is vooral de dosering. Daarnaast zijn kinderen vaak met 1 middel al van hun klachten af. Daar waar volwassenen soms toch een langere weg nodig hebben om klachtenvrij te worden. Daar zij ook vaak een langere weg al gegaan zijn met hun klacht.

Hoe werk ik als homeopaat ?

Lees hierover meer op de volgende pagina. Ik vertel je wat ik voor jou kan betekenen en waarvoor je bij mij terecht kan.

Afspraak maken?

 

Wil je graag een afspraak maken of heb je behoefte aan meer informatie, neem telefonisch contact met me op of door middel van het contactformulier.