Wat is klassieke Homeopathie?


Klassieke homeopathie houdt in dat je jouw eigen zelfherstellend vermogen sterker maakt. Ik kan dit het beste duiden met een voorbeeld. Wanneer jij jezelf in de vingers snijdt, ontstaat er een wond, eventueel met bloed. Door het plakken van een pleister en een aantal dagen geduld sluit de wond, het korstje valt eraf en je ziet er niets meer van terug. Jouw eigen lichaam heeft zichzelf genezen. En dat vinden we heel normaal.


Wanneer we klachten hebben die langere tijd bestaan, vergeten we dat we niet meer in staat zijn om het zelf op te lossen. Er zijn tal van mogelijkheden om de pijnpunten aan te pakken; verandering van voeding, fysiotherapie, psychologie, osteopathie. Ook homeopathie is een goede geneeswijze om je eigen geneeskracht weer terug te vinden. Want iedereen wil toch klachtenvrij en vol energie je dagelijkse ding kunnen doen.

Hoe werkt klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie is op zoek naar één specifiek middel wat op het moment van komst van toepassing is. Het middel werkt op je hele gesteldheid, zowel fysiek als mentaal. Hierdoor wordt alles tegelijk aangepakt. Je kunt het zien als het opheffen van een blokkade, waarbij alles weer gaat stromen en de achtergebleven ‘rommel’ wordt opgeruimd. Het middel neem je 1 maal in en het werkt vervolgens 6 tot 12 weken lang door.

Geschiedenis

Samuel Hahnemann is een Duitse arts en de grondlegger van de Homeopathie. Hij leefde tussen 1755 en 1843. Hij heeft ontdekt dat wanneer je als gezond mens een homeopatisch middel inneemt en blijft herhalen, dan onstaan er specifieke klachten. Dit noemt men de middelproef. Wanneer je vervolgens als ziek mens deze specifieke klachten hebt en je neemt het bewuste middel, dan genees je van deze klachten. Sinds het ontdekken van deze geneeswijze is er niets veranderd. De middelen die in deze tijd ontdekt zijn, werken nog stééds op deze klachten. Er is dus in 200 jaar geen verandering geweest van deze geneeswijze. Wel zijn er door de tijd heen ontdekkingen gedaan dat een middel op nog meer aandoeningen werkt, dan waar het 200 jaar geleden voor ontdekt was.

Kortom; een geneeswijze die al lange tijd bestaat en zijn resultaten behaald op de individuele mens. Want ieder mens is uniek en verdient een unieke aanpak.

Wat is een homeopatisch middel?

Homeopatisch betekent verdunnen. Regulier zijn we gewend dat hoe hoger de  dosering, hoe sterker de medicatie. Homeopathie werkt precies andersom. Hoe sterker de verdunning, hoe sterker de werking. De verdunning gaat zo ver dat het microscopisch niet meer te onderscheiden is. Toch blijkt de werking dan juist sterker te worden.
Een middel kan gemaakt zijn van een bloem of plant (pulsatilla), een mineraal (sulphur), een dier (Apis) of zelfs een ziekte van de mens (TBC). Deze laatste worden ook wel nosodes genoemd.
Het maken van een middel gebeurt machinaal: 1 deel plant wordt vemengd met 99 delen water. Vervolgens wordt dit systematisch geschud. Daarna wordt het water weggegooid en blijft er 1 deel weer over. Hier komen weer 99 delen water bij en het schudden begint opnieuw. Op deze manier ontstaan er verschillende doseringen. Afhankelijk van de klacht, de leeftijd, geslacht en gevoeligheid wordt de dosering bepaald.

Kinderen en volwassenen

Voor de werking van het homeopatische middel is er geen verschil voor een volwassen mens of een kind. Het verschil is vooral de dosering. Daarnaast zijn kinderen vaak met 1 middel al van hun klachten af. Daar waar volwassenen soms toch een langere weg nodig hebben om klachtenvrij te worden.

Hoe werk ik als homeopaat ?

Lees hierover meer op de volgende pagina. Ik vertel je wat ik voor jou kan betekenen en waarvoor je bij mij terecht kan.

Afspraak maken?

 

Wil je graag een afspraak maken of heb je behoefte aan meer informatie, neem telefonisch contact met me op of doormiddel van het contactformulier.