Opleiding tot klassiek homeopaat


Vanuit de kennis die Dick mij in de basis heeft meegegeven en die voor een groot deel in mijn hoofd zit. Met de passie die Brigitte mij liet ervaren om de verbinding te maken tussen hoofd en handen. Om tot slot de kennis en ervaring van mijzelf mee te nemen om vanuit mijn handen via mijn hart te communiceren.

Vanuit deze 3 pijlers wordt de opleiding gegeven. Een opleiding die zorgt dat jij straks mijn collega bent. Waarbij je op je eigen wijze praktijk voert en als hulpverlener andere mensen aanraakt in hun hart. Waardoor jij kunt sturen en weet hoe.

Ieder mens geneest zichzelf, maar soms hebben we een beetje hulp nodig om op het juiste pad te komen.

Lees meer over het ontstaan van deze opleiding

De start voor deze opleiding zit in mijn eigen visie op gezondheid en de wijze waarop ik deze genezingswijze kan overbrengen.

April 2008 ben ik zelf met de EHBO box op reis gegaan. Succesvol middelen gekozen (zoals iedere cursist van de cursus homeopathie inzetten bij EHBO kan beamen) en bij terugkomst vroeg mijn homeopaat: Dick Gerbrands of ik de opleiding wilde volgen bij hem. In zijn ogen had ik er gevoel voor.

Deze woorden heb ik ter harte genomen en januari 2009 ben ik gestart met de opleiding tot klassiek homeopaat.
De opleiding van Dick Gerbands. Hij heeft hem zelf opgezet, zelf uitgeschreven en zelf gegeven. Dick heeft gekozen om naast het tastbare homeopathische stuk, ook les te geven in het kosmische stuk. Hij heeft gekozen om al zijn studenten te introduceren in het gedachte goed van Rudolf Steiner.
Binnen homeopathieland is Dick dan ook bekend om zijn werkwijze en visie. Niet afwijkend van andere opleidingen, wel met ander resultaat. Vooral het toevoegen van het gedachtegoed van Steiner wordt door menig docent herkent en erkent als zeer veel toegevoegde waarde en zicht op de toekomst!

Als verse student in 2009 vond ik dat gedachtegoed onzin, raar en belachelijk. Waarop Dick mij lachend aankeek en zei: “wacht maar tot je jezelf over een jaar hierover hoort vertellen”. De info gaan niet naar je hoofd, maar deze info gaat naar je hart!

Eigenwijze vrouw van 30 jaar als ik was, geloofde daar niets van. Dus je zult mijn verbazing begrijpen, toen ik na 5 maanden de kosmische informatie uit mijn mond hoorde komen.

Gaandeweg de opleiding ben ik van een geloven in het kosmische stuk, naar een weten gegaan. Dit ging niet zonder slag of stoot, want menigmaal kwam ik tot de conclusie dat ik anders dan mijn studenten dacht. Dat zij vele malen bewuster met energie en sfeer omgingen dan ik. Dat alle andere studenten minimaal 15 jaar ouder waren, daar stond ik niet bij stil.
Tijdens een van de laatste bijeenkomsten werd mij duidelijk hoe de geestelijke wereld (niet-zichtbare wereld) zich aan mij kenbaar maakt. Die wetenschap, dat gevoel en die erkenning ervaar ik nog als de dag van gisteren.

Zo ben ik in 2014 gestart met mijn eigen praktijk: Kracht in Gezondheid. Waar ik onder begeleiding van Dick verschillende mensen zag en zeer diverse casuïstiek tegen kwam.
Verwonderlijk heeft Dick wel eens gezegd: waarom krijg jij zulke ingewikkelde vraagstukken? Met als uiteindelijk antwoord van hem: “Het zal zijn doel wel dienen.”

In 2016 besloot ik de cursus op te zetten: Homeopathie inzetten bij EHBO. Een zeer dankbare cursus, waar ieder de basisprincipes van homeopathie leert. Maar dat was niet voldoende voor mij. Ik wilde naast homeopathie iedereen ook nog iets anders meegeven. Het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Het zit in mijn systeem verweven en het hoort bij mij en ik ben dat. Dus zo werd de cursus naast homeopathie, ook een introductie in de kosmische informatie. De cursus blijft succesvol en geef ik ook met veel plezier.

Het lesgeven zit in mijn bloed. Ik ben ooit gestart op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Inmiddels begrijp ik het doel van deze opleiding. Mijn lichaam kon de belasting van sporten niet verdragen, ik ken alle blessures die er zijn van binnen en van buiten. Maar ik heb door de opleiding leren organiseren, plannen en bovenal; leren lesgeven. Methodisch vooruit denken.
Mijn passie zit in het uitzoeken van het overbrengen. Ieder mens leert anders en het is mijn taak om mijn kennis over te brengen op een wijze die bij het individu aankomt.
Dus vanuit dat lesgeven heb ik meer cursussen opgezet. De biografie en de jaarfeesten. Beide geïnspireerd door Dick en zijn vrouw. Want na mijn opleiding bleef ik met hen in contact. Ze hebben mijn kosmische kennis aangewakkerd. Brigitte Beck heeft mij met sluierwerken laten voelen en ervaren hoe kleuren en kunstzinnige therapie je hoofd even laten rusten en je handen laten zien wat er speelt in je gevoelswereld. De resultaten hangen vol trots in mijn werk- en woonkamer.

In de tussentijd werkte ik niet alleen als homeopaat, maar ook als fysiotherapeut. Door al het blessureleed in mijn jongere jaren, wilde ik begin 20 meer weten over het menselijk lichaam. Ik ben volledig de fysieke kant op gegaan. Als fysiotherapeut heb ik ervaren hoe kortzichtig wij over het menselijk lichaam worden opgevoed. Hoe lastig het is om de mens als een geheel te zien en niet in stukjes te hakken.
Ik ervaarde steeds meer dat ik kracht in mijn handen had, dat mijn gevoel wist wat ik voor iemand kan doen, zonder dat mijn hoofd dat kon verklaren.

In 2019 op mijn 41e verjaardag werd mij langzaam duidelijk dat ik ver over al mijn grenzen ging. Met een burn out tot gevolg. In deze tijd had ik wel 5 verschillende “baantjes”. Mijn praktijk, mijn werk als fysio, uiteraard op school van de kinderen allerlei activiteiten, een nieuwe opleiding starten m.b.t. meridiaan kleuren therapie. En een verhuizing met grote verbouwing. De maat was vol. Ik mocht keuzes gaan maken.
1 januari 2020 ben ik er klaar voor en ga ik volledig voor mijn eigen praktijk. 11 jaar na de start van de opleiding, ben ik er klaar voor om niets anders meer te zijn dan Katja en te werken vanuit mijn passie en kennis over de klassiek homeopathie.

De praktijk bloeit nog verder op en het is ontzettend druk. Veel mensen hebben behoefte aan een andere visie op gezondheid.

Ik heb me altijd voorgenomen om niet met een wachtlijst te werken. Dat lukt me nog steeds, maar wordt ook voor mij steeds lastiger. Ik heb collega’s nodig!
En wel collega’s die het complete plaatje hebben. Want dat ik uitgerekend in 2020 uit de fysio ben gestapt, blijkt geen toeval.

Ik kon bij mezelf blijven, ik heb kunnen onderzoeken, ik hoefde niet de strijd aan te gaan over mondkapjes en vaccinaties.

En in de afgelopen 1,5 jaar heb ik mijn kennis nog verder mogen vergroten. Een heleboel verschillende zaken zijn op hun plek gevallen. Mijn gevoeligheid is zuiverder geworden, Mijn wijsheid is bewuster geworden. Ik mag gaan delen.

De vraag werd vanaf januari 2021 gesteld: kun je de opleiding niet geven?
Een vraag die op de achtergrond al heel lang aanwezig was, werd in ineens naar voren geschoven.
In juni nam ik innerlijk de beslissing en in augustus heb ik het kenbaar gemaakt.
Ik ga het doen! Op mijn eigen wijze! Vanuit de kennis die Dick mij in de basis heeft meegegeven en die voor een groot deel in mijn hoofd zit. Met de passie die vanuit Brigitte komt om de verbinding te maken vanuit het hoofd naar de handen. Om tot slot de kennis en ervaring van mijzelf mee te nemen om vanuit mijn handen via mijn hart te communiceren.

Vanuit die 3 pijlers wil ik de opleiding geven. Een opleiding die zorgt dat jij zelf straks mijn collega bent. Waarbij je op je eigen wijze praktijk voert en als hulpverlener andere mensen aanraakt in hun hart. Waardoor jij kunt sturen en weet hoe.

Ieder mens geneest zichzelf, maar soms hebben we een beetje hulp nodig om op het juiste pad te komen.

Inhoud van de opleiding

De basis van homeopathie komt van Samuel Hahnemann. Zijn visie op homeopathie is onveranderd al 250 jaar. Deze kennis zal iedere homeopaat tot zich mogen nemen. Daar horen ook de 100-150 middelen bij die besproken, bestudeerd, eigen gemaakt worden. Dit is hoofdkennis.

Anamnese is het gesprek dat je hebt met je medemens. Hoe voer je dit gesprek, wat wil je weten en waarom. Hier krijg je handvatten voor door een stuk biografie.
Om die reden start de opleiding met jouw eigen biografie cursus. ZO ervaar je zelf waar jou ontwikkel punten liggen en krijg je helder overzicht hoe je dit bij jouw klant in de toekomst kunt toepassen.

Iedere bijeenkomst sluit ik af met een kosmische stuk. Hierbij is de basis het gedachtegoed van Rudolf Steiner. In de tijd waar we in leven wordt dit aangevuld met Christina von Dreien en Anastasia (Vladimir Megre). Het ritme van het jaar speelt mee en zal terugkomen in de bijeenkomsten.

10 bijeenkomsten per jaar, waarbij in juli en augustus vrij is voor vakantie en bezinning. 4 jaar achter elkaar is de verwachting nu. Ieder jaar zullen we reflecteren met elkaar of de dag, de indeling en de tijd nog passend zijn.

Hoe ziet een bijeenkomst eruit

Homeopathie vanuit de visie van Hahnemann en later ook Kohler.
Middelen worden besproken en belicht vanuit levendige voorbeelden.
Naar mate de opleiding vordert zal ik ook vanuit mijn visie op het menselijk lichaam, het fysieke lichaam een stuk regulier medisch kijken aan bod komen.
Daarnaast ook de emotie achter de fysieke klachten, waar verschillende andere geneeswijzes besproken en bestudeerd worden.
Een aantal chronische ziektes worden uitgediept door middel van korte scripties waar regulier medisch handelen wordt vergeleken met alternatieve methodes van genezen.

De dag wordt altijd afgesloten met kosmisch welzijn. Hierbij starten we vanuit biografie met haar ritmes. Uiteindelijk zullen we werken naar meer vraagstukken die up te date zijn en de antwoorden die daarbij horen.

Een aantal boeken vraag ik om aan te schaffen. Een aantal boeken adviseer ik.
Bij Merlijn boekhandel kun je met 5% korting de basisboeken bestellen.

Dagindeling
08.45 – 09.00 inloop
09.00 start met weekspreuk
09.00 – 10.00 Hahnemann
10.00 – 10.15 pauze
10.15 – 11.45 middelen
11.45 – 12.30 lunchpauze
12.30 – 14.30 kosmische verdieping

Locatie
Couperuslaan 8, Roosendaal

Kosten
€ 750,- 1e leerjaar, BTW vrij
€ 900,- 2e, 3e, 4e leerjaar. Inclusief individuele begeleiding casuïstiek. BTW vrij.

Voorwaarde om te starten:
Om te starten met de opleiding is de basiscursus homeopathie een voorwaarde.  Deze kun je bij mij volgen of een vergelijkbare cursus in overleg bespreken. (Ookwel bekend als de EHBO cursus homeopathie).

Tijdsinvestering
Tijdens iedere bijeenkomst ontvang je informatie die je gaat uitwerken voor de volgende bijeenkomst. Er zit iedere keer ongeveer 4 weken tussen. Afhankelijk van jouw studiekunsten en je passie, geef ik een schatting van 15 tot 20 uur per week dat je bezig bent met de opleiding. Je zult middelen bestuderen, ziektes uitwerken, biografie opschrijven, anamnese oefenen. Niet alles tegelijk, daar zit een opbouw in. Ook vraagt het leeswerk van verschillende boeken op het kosmische vlak. We bespreken iedere lesdag de stof die bestudeert is.

Specifieke indeling per jaar:
Jaar 1: biografie
– Biografie cursus zelf ervaren
– Middelkennis opbouwen
– Hahnemann bestuderen van de organon
– Anamnese ervaring op doen
– Casus 1 en 2 zelfstandig uitvoeren
– Anastasia deel 1 t/m 3

Jaar 2: ziekte
– Presentatie mbt doseringen binnen de homeopathie
– Geboortezorg (zwangerschap, bevalling, post-partum)
– Middelkennis uitbouwen
– Kinderziektes en overige veel voorkomende ziektes
– Vaccinatie
– Hahnemann bestuderen van de organon
– Zelfstandig causïstiek uitvoeren 3 t/m 7
– Anastasia deel 4 t/m 7

Jaar 3: organen
– Presentatie zelfgekozen onderwerp mbt ziekte
– Organen en TCM (Traditional Chinese Medicine)
– Hahnemann afronden organon en starten met chronische ziekte
– Planeetwerking, metalen en organen
– Casuïstiek zelfstandig 8 t/m 14
– Anastasia 8-1 en 8-2
– Rudolf Steiner (Theosofie van de Rozenkruisers)

Jaar 4: de overgang
– Cauïstiek zelfstandig 15 t/m 21
– De overgang mbt kind naar volwassen
– De overgang van waken naar slapen (dromen)
– De overgang van leven naar dood (stervenbegeleiding en homeopathie)
– De overgang van student naar zelfstandig werken als homeopaat
– Biografie verdieping (biografisch consulent)
– Bespreken casuïstiek vanuit intervisie gedachte
– Praktische informatie eigen praktijk
– Rudolf Steiner
– Afronden met een presentie over een eigen gekozen onderwerp (scriptie)

Mochten er vragen zijn, neem gerust contact met mij op.

Niewe start opleiding Klassiek Homeopaat Leerjaar 1

Bij aanmelding van 6 deelnemers start een nieuw leerjaar.

Deze zal plaatsvinden op vrijdag.
Aanvang: 10.00 uur
Afsluiting: 15.30 uur
Mogelijkheid om de Basiscursus homeopathie aansluitend te geven tot 17.00 uur.

Data opleiding Klassiek Homeopaat Leerjaar 3

Donderdag
Aanvang: 9.00 uur
Afsluiting: 14.30 uur

7 december 2023
18 januari 2024
29 februari 2024
21 maart 2024
25 april 2024
23 mei 2024
20 juni 2024
12 september 2024
10 oktober 2024
14 november 2024

Data opleiding Klassiek Homeopaat Leerjaar 4

Donderdag
Aanvang: 9.00 uur
Afsluiting: 14.30 uur

12 december 2024
16 januari 2025
13 februari
13 maart
3 april
15 mei
12 juni
18 september
23 oktober
20 november

Diploma uitreiking:
12 december 2025

Wat is klassieke homeopathie

Uitleg over de werking, herkomst en geschiedenis.

Aanmeldformulier opleiding Klassiek Homeopaat

Privacyverklaring

Bekijk hier de privacyverklaring van Kracht in Gezondheid