De vierde dimensie, toeval bestaat niet. Geschreven door Hans Peter Roel.
Ik mocht dit boek lenen tijdens mijn vakantie en heb het boek verslonden! Vanuit mijn kennis over het gedachtegoed van Rudolf Steiner was de informatie over een “niet zichtbare wereld”, voor mij niet nieuw. Toch trok de wijze van schrijven mij. Het was gemakkelijk, als een roman, waarbij fictie en waarheid door elkaar heen geweven zijn. Dat maakt het zo lekker lezen.

Het verhaal speelt zich af vanaf 2008, de economische crisis. Voorafgaand zijn er een paar interessante statements over John F. Kennedy. Het mooie is, dat je alles zelf kunt controleren. Maar goed, de crisis. het wordt geschreven vanuit een beurshandelaar. Ik had nooit zo veel met de beurs en geld en al dat gedoe. Tocht was het fijn om te begrijpen waar het vandaan kwam, deze klap. Er gaan weer ogen open op het gebied van de financiën en dat is een vraagstuk wat mij al langer bezighoudt. Super interessant voor mij.
De hoofdpersoon gaat van de grootste rijkdom, naar de armoede. Komt bij de voedselbank en daarmee ervaar je de andere kant van de maatschappij.
Uiteindelijk wordt er geschreven over geluk en een definitie geschreven:
“Geluk is een gevoel dat er niets ontbreekt, waarbij tegelijk het verlangen tot rust komt”.
Deze zin vond ik zo treffend. Vooral omdat ik zelf altijd de onrust ervaar dat er ergens “meer” is.
Geluk zit in zoveel stukken: een beantwoorde liefde, een vloedlijn aan zee, het uitzicht op een top van berg. Een wandeling door de bossen en de frisse geur ruikend van regen die net gevallen is.
Wat het vooral niet is: bezit en geld. En alle varianten die we daarmee najagen. Ze drijven ons naar hebzucht en we ervaren nooit tevreden te zijn.
Voor mij waren deze woorden indrukwekkend en zo helder.

Verdergaand in het boek wordt gesproken hoe we vanuit de financiële wereld een verandering kunnen brengen. Dat dit verstrekkend is en vooral te maken heeft met de bankenwereld. Dat de landen allemaal vanuit schulden leven en daarmee de rente betalen en niet het geld aan de mensen zelf kunnen uitgeven. Zo ontstaat er een afhankelijkheid en juist dat mag anders.

Het lezen van dit boek, gaf me het idee te gaan delen. Boeken die makkelijk te lezen zijn. Tegelijk info geven, die je zelf weer kunt uitzoeken. Dat is een doel op zich. Ieder mens mag zichzelf ontwikkelen. Onderzoeken wat past voor hem of haar. Dit is dus 1 van de boeken die voor mij weer een mooi inzicht gaf. Wellicht haal je er zelf andere stukken uit. Zo kan ieder zijn eigen weg vinden en zijn eigen geluk 😉