12 februari 1999 stap ik de consult kamer van Dick Gerbrands binnen. Op dat moment niet wetend dat deze stap mijn leven zal veranderen.
17 oktober 2020 is de laatste keer dat ik op consult ga bij hem. 21 jaar lang is hij een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.
Het begon allemaal met migraine.
Door de homeopatische middelen die hij voor mij uitzocht heb ik daar geen last meer van. De gesprekken tijdens de consulten waren altijd met  diepgang. Ik kreeg inzichten mee, waar ik als 21 jarig meisje nog geen weet van had wat dit op latere leeftijd voor mij zou betekenen.
Zodra ik fysieke klachten kreeg, meldde ik me weer en kwam er na een uitgebreid gesprek een nieuw middel waardoor ik langzaam maar zeker een ontwikkelingsweg inging. Volledig onbewust nog.

9 jaar later, in april 2008 gaf Dick mij de tip om de EHBO box mee te nemen op mijn reis naar Nepal. Zo gezegd, zo gedaan en tijdens deze reis kom ik fysieke ongemakken tegen die ik met behulp van de EHBO box kan genezen. Ik kan het zelf!!!
Bij terugkomst zegt Dick na mijn verhaal: “Je hebt er talent voor, ik start nog éénmaal de opleiding tot klassiek homeopaat, mocht je deze willen volgen……”
En zo word ik begin 2009 student homeopathie.
En daar komt dan de aap uit de mouw….. want naast homeopathie, krijg ik ook het gedachtengoed van Rudolf Steiner mee en daar ben ik in het begin niet zo blij mee…… ik ervaar heel veel weerstand. Ik vind het zweverig geneuzel.
Dick moet hierom lachen en zegt: “Wacht maar Katja, er komt een moment dat je dit ineens gaat vertellen. Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart.” Eigenwijs als ik ben, kan ik me hier niets bij voorstellen….. iets uit je hart zeggen, wat een onzin…..

Nog geen 5 maanden later vertel ik op een verjaardag over de 4 wezensdelen. Halverwege sla ik verbaasd een hand voor mijn mond. Ik begrijp er niks van! Is dit dan wat er bedoeld wordt met “vanuit het hart spreken’?
Gaandeweg de opleiding word ik meer en meer betrokken bij de visie van Steiner. Hoe deze van toepassing is op ieder consult, op iedere stap in het leven. Op alles wat je overkomt, op alle keuzes die je maakt en op alle ontmoetingen die je hebt.
Toeval bestaat niet, het valt je toe!
Grote veranderingen vinden plaats. Ik ontmoet de man van mijn dromen, ik trouw, ik word zwanger en onze dochter wordt geboren. Dick maakt dit allemaal mee en alle ongemakken worden met homeopatische middelen ondersteunt en met vele gesprekken om inzicht te krijgen.

2013 sluiten we de opleiding af in Dornach, bij het Goetheanum. Ik ben inmiddels zwanger van onze zoon.
Hierna breekt er weer een nieuwe fase aan in de relatie van Dick en mij. Ik ben nog steeds patiënt en een klein beetje student, maar langzaam ook collega. Iedere eerste casus bespreek ik met Dick. Hij geeft me inzicht in de richting die ik mag gaan. Hij wordt mijn mentor.
Naast deze inhoudelijke gesprekken, volg ik ook maandelijks zijn lezingen over de boeken van Steiner. 1 x in de maand op zondag reis ik af naar Zoetermeer. De bijeenkomsten zijn voor mij een verbinding en diepgang en bovenal brengen ze een gevoel van saamhorigheid. De vriendschappen die ontstaan geven een levenslange verbintenis en begrip naar elkaar.
De verdieping die mij dat brengt is me heel dierbaar. Dankbaar ben ik voor de inzichten die ik hierdoor ontvangen heb. Ik kijk anders naar het leven en alles wat mijn pad kruist.
Deze zondag bijeenkomsten eindigen in 2018 nadat Dick heeft aangegeven dat zijn gezondheid vraagt om te stoppen.
In de lente van 2017 of 2018 (dat weet ik niet meer) komt Dick in het ziekenhuis te liggen. Hij krijgt een open hart operatie en een heleboel omleidingen. Dit is voor mij schrikken. Mijn steun en toeverlaat als het gaat om mijn eigen onzekerheid en ongemakken, valt weg.
Dit is tegelijk het moment om dus op eigen benen te gaan staan.

En die stap neem ik. De eerste consulten stuur ik niet meer in ter overleg. Ik beslis zelf. Ik kan het ook zelf, ontdek ik.
Alleen fysieke ongemakken van mijzelf blijf ik bespreken.
Zeker als ik in 2019 zelf burn out raak. Mijn ether lichaam is zo ver uitgeput dat zelfs homeopatische middelen niet meer werken.
Een hele nieuwe ervaringen voor mij.
Maar ook deze ommekeer was nodig. Hierdoor ervaar ik de samenwerking met andere vakgebieden, waardoor we elkaar versterken.
Ik kies voor kunstzinnige therapie en kan daardoor met inzicht starten met genezen.
Sindsdien loop ik een route met vele soorten therapie, allen zijn gericht op bewust worden van mijn klachten. Welke emotie erachter zit en welke stap ik kan maken.
Burn out ben je niet zomaar. Daar gaat jaren aan vooraf.
En je bent ook niet zomaar genezen. Dat vraagt ook jaren. En iedere keer kom je een nieuw laagje tegen om bewust van te worden.

2023 zijn we in Denemarken op vakantie.
Hier bereikt mij het bericht dat Dick is overleden. Het moment is wederom “toevallig”. Ik maak een foto van de lucht en stuur deze naar een vriendin. Wij hebben niet veel contact, zo af en toe. Maar nu blijkt dat 2 dagen ervoor Dick zijn fysieke lichaam heeft verlaten en aan zijn reis is begonnen door de geestelijke werelden.
Verdriet en dankbaarheid overheersen.
Onze wegen waren onbewust al verwijderd van elkaar na ons laatste fysieke contact in oktober 2020.
Maar zijn gedachtegoed over de homeopathie is een dagelijkse bezigheid voor mij.
Mijn eerste reactie was de Michaels stemming uitspreken.
Deze heb ik van hem meegekregen om je kracht te geven in moeilijke tijden.
Terug thuis heb ik de afscheidskaart geopend en ook daar staat deze spreuk.
Ik deel het met jullie en sluit daarmee deze ode aan Dick af:

Natuur, Uw moederlijk bestaan
ik draag het in mijn willend wezen;
en vuurmacht van mijn willen
kan nu mijn geestkracht stalen,
waaruit het zelfgevoel geboren wordt,
mijzelf in mij te dragen.